Kimono – ompeluohjeet

blogi, blogitekstit, Uncategorized

Lisäys:

  • Kaava on suunnilleen kokoa M. Olen 170cm pitkä ja käytän vaatekokoa M.

Lataa kaava:

Guldunen KIMONO

1. Tulosta pdf-tiedosto ja kokoa kaava. Jäljennä kaavat kaavapaperille.

2. Asettele kimonon kaavat kankaalle ja lisää 0,5-1cm saumavarat. Jostocollege on jämäkämpää, trikoo taas laskeutuvampaa. Leikkaa kappaleet.

3. Leikkaa vyöhön ja vyönlenkkeihin tarvittavat tukikankaat ja silitä ne kankaskappaleiden taakse.

leikkuu 2

leikkuu.jpg

4. Saumuroi tai ompele joustavalla ompeleella olkasaumat.

olkasaumat.jpg

5. Neulaa hihakappale kiinni pyöriöön. Tarkista, että hiha on oikein päin. Saumuroi tai ompele joustavalla ompeleella hihat pyöriöihin kiinni.

hihan kiinnitys

6. Saumuroi tai ompele joustavalla ompeleella sivusaumat.

sivusaumat

7. Saumuroi tai ompele joustavalla ompeleella reunakaitaleen päät yhteen.

reunakaitaleen päät

8. Taita reunakaitale taitteen mukaisesti ja neulaa se kimonon etu- ja takakappaleen reunaan kiinni. Kohdista reunakaitaleiden sauma takakappaleen keskikohtaan.

reunakaitaleen kohdistaminen.jpg

9. Saumuroi tai ompele joustavalla ompeleella reunakaitale kiinni kimonoon.

kokoonompelu

10. Tikkaa reunakaitaleen vierestä kaksoisneulalla tai peitetikkikoneella niin, että alla olevat saumanvarat kääntyvät sivusaumoihin päin.

reunojen tikkaus.jpg

11. Tikkaa myös hihojen ja helman käänteet. Huomoi käänteen leveys (4cm). Käänteen silittäminen ennen ompelua auttaa saamaan tasaisen ja siistin lopputuloksen.

käänteiden taittaminen.jpg

12. Silitä vyönlenkkeihin taite ja käänteet. Silittäminen helpottaa ompelua.

vyönlenkkien silitys

13. Tikkaa vyönlekit reunasta suoralla ompeleella.

vyönlenkkien tikkaus

14. Yhdistä vyökappaleet suoralla ompeleella ja silitä saumavarat auki.

vyö keskisauma

15. Silitä vyön saumavarat sisäänpäin. Se auttaa ompelussa.

vyön silitys

16. Tikkaa suoralla ompeleella vyön reunasta ja silitä vyö.

valmis vyö

17. Sovita kimonoa yllesi ja kokeile mihin kohti vyö asettuu parhaiten. Neulaa ja ompele vyölenkit paikoilleen. Pujota vyö vyönlenkeistä läpi.

18. Silitä kimono ja siisti langanpätkät. Kimono on valmis.

Tämä ohjeistus neuvoo perusasiat tämän kimonon ompelemiseksi. Malliin on helppo lisätä erilaisia ominaisuuksia, kuten vaikkapa taskut. Helmaa on mahdollista pidentää jatkamalla etu- ja takakappaleiden kaavaa alareunasta. Itse lisäsin niskaan sauman peittävän samettinauhan, jossa on lenkki. Samalla kiinnitin oman merkin samettinauhan alle.

niskalenkki

 

 

edestä

sivusta

takaa

Jos ja kun sitoo vyön erilailla, vaikutelma on myös erilainen. Kahdessa viimeisimmässä kuvassa vyö on sidottu taakse, jolloin takakappale poimuttuu lähes kokonaan vyön kiristämisen takia. Tällöin etukappaleet siirtyvät sivulle ja etuosa jää auki. Toimii erittäin hyvin myös niin.

Kangasarvonta- voittajalle laitettu viestiä

Uncategorized

arvonta 1

Kangasarvonta on ohi, ihanan paljon tuli osallistujakommentteja ja myös huomioita nettisivujen toimivuudesta eri laitteilla. Kiitos näistä ❤

Kommentoi tämän blogitekstin alle jotain uusista nettisivuistani. Kehitysideoita, onnistumisia, jotain muuta? Kommentoimalla blogiani olet mukana tämän yllä näkyvän kangaspaketin arvonnassa. Jokainen kangas on 1,2m korkea ja kankaita on yhteensä 4,8m!

Arvonta päättyy su 22.10.2017 klo 18.00. Voittajalle ilmoitetaan sähköpostitse.

Guldusen nimi

Uncategorized

Mitä Guldunen tarkoittaa?

”Guldunen on yhdistelmä minulle kahdesta tärkeästä sanasta.

Toinen sana tulee karjalan kielestä sanasta gulda – kulta/kultainen. Tämä yhteys viittaa juuriini, jotka ovat vahvasti täällä kotiseudullani Pohjois-Karjalassa. Mummoni Aino oli kotoisin Karjalasta ja henkinen kaipuu näille seuduille on lähes käsinkosketeltavaa. Gulda kägöset, lauletaan kansanlauluissa. Voiko kauniimmin enää sanoa?

Toinen sanoista taas on suomenkielinen hellittelysana kultunen. Minulla on kolme lasta. Jokainen heistä on maaliman rakkain kultunen. Tämän sanan tarkoituksen tietää jokainen. Se on sitä, kun rakastaa toista vilpittömästi ja varauksetta.

 

Nämä sanat yhdistämällä saadaan arvokas hellittelynimi: Guldunen.

Guldunen kuvastaa minua myös muutenkin. Nimen mielleyhtymät näyttäytyvät minulle kullan pyöreässä kimalluksessa ja yltäkylläisyydessä. Voimakkuus, naisellisuus, suuret tunteet ja samalla aikaa hiljainen vetäytyvyys, tätä kaikkea on Guldusen elämä.”

Kauris 8

Verson Puoti 2017

Verson puodin Kukkakimppu

blogitekstit

kukkakimppu 3

Toissa kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni laittaa puutarhaa. Aluksi se oli pelkkää pakkoa, jotta piha ei olisi niin ankea. Kukkapenkkien kaivaminen kiviseen moreenimaahan ei ollut helppoa, varsinkaan kun olin viimeisilläni raskaana. Miehen avustuksella ja sinnikkyydellä teimme ensimmäiset kukkapenkit ja tupsauttelin kesäkukkapurkeista kukkia sinne tänne. Näin kukkien kasvavan ja selviävän vajavaisesta hoidosta huolimatta, joten poistin mielestäni sinne juurtuneen hokeman ”en ole puutarhaihminen”. Kokeilin kaikenlaisia lajikkeita syötävistä hyötykasveista aina komean kirjaviin kukkasipuleihin. Huomasin, että hyötykasvit eivät tuottaneet samanlaista riemua kuin kukkien kasvun seuraaminen. En käynyt takapihalla katsomassa salaattien kasvamista, koska etupihalla tulppaanit olivat aukeamassa hurjaan väriloistoon. Kukkameri vei mennessään.

kukkakimppu 2

Suunnittelin tämän Kukkakimppu- kuosin katsellessani kesäistä kukkapenkkiäni. Siinä kukkivat samaan aikaan kevään varhaiset orvokit ja narsissit. Sisällä esikasvatettu daalia oli juuri avannut ensimmäisen kukkansa. Näin silmissäni tuulessa huojuvat kukat, kukkapenkissä olevien eri lajikkeiden kirjon, värien sekamelskan.

kukkakimppu 1.jpg

Aloin maalaamaan akryyleillä erillisiä elementtejä. Tein satunnaisia muotoja, annoin siveltimen viedä liikettä eteenpäin. Vaadittiin paljon materiaalia, että sain aikaan halutun runsauden ja värikylläisyyden. Himmeämmät lehvästöt taustalle, kirkkaammat ja heleämmät kukat etualalle. Väliin pintoja, jotka voisivat muistuttaa kasvia, jos katsoo oikein nopeasti. Halusin mukaan tuulen huojunnan ja jalostettujen kasvien raskaat kukinnot.

kukkakimppu 4

Alkuperäinen väritys tähän kuosiin oli valkopohjainen värillisillä kasveilla. Tämä on mielestäni raikas ja sopii kesään hellevaatteiksi oikein hyvin. Kesä oli kuitenkin jo menossa hyvää vauhtia ohi, joten päädyimme lopulta liukuvärjättyyn pohjaan värillisillä kukilla. Toinen värivaihtoehto oli valkopohjainen harmaa-mustilla kukilla.

kukkakimppu 5

Ompelin mustavalkoisesta Kukkakimpusta itselleni mekko/tunikan. Kaava on Suuri Käsityö lehdestä 1/2014 malli 2. Mekko. Tunikasta tuli oikein sopiva ja mukava ja olen rohkaistunut käyttämään tällaista voimakasta kuosia arkivaatteenakin. Ehkä opin pikku hiljaa poistamaan ajatuksistani myös sen hokeman, että ”olen yksiväristen vaatteiden käyttäjä”.

kukkakimppumekko